De vrijwilliger- of buddywerking


Een vrijwilliger ondersteunt het Don Bosco Internaat voor kansarme en kwetsbare jongeren. Hij of zij zet zich in om het project mogelijk te maken door te helpen met de administratie, schilderwerken, vervoer, ICT … Een buddy ondersteunt rechtstreeks de kansarme en kwetsbare jongeren op het internaat. Heel wat jongvolwassenen geven zich op als buddy voor onze jongeren.

Het Buddy-project is een initiatief van Don Bosco Internaat te Sint-Pieters-Woluwe waarbij kinderen en jongeren hulp krijgen van een naschoolse studiebegeleider, in ons geval een vrijwilliger. Deze begeleiders of buddy’s leggen de nadruk enerzijds op inhoudelij- ke ondersteuning van de studies en anderzijds op het motiveren van de leerlingen

Vele jaren blijkt dit project een meerwaarde te bieden voor zowel jongeren, professionele begeleiders, scholen, ouders als de buddy’s zelf. Dankzij de gratis begeleiding kunnen de leerlingen niet alleen hun slaagkansen vergroten, maar krijgen de hulpverleners extra ondersteuning om de leerlingen een duwtje in de rug te geven. Bovendien ervaren jongeren de gratis inzet van vrijwilligerswerk. Dat opent bij deze jongeren ook de ogen!

Wat is een buddy?
Een buddy is een persoon die de jongere bijstaat met raad en daad. Hij of zij doet dit in de eerste plaats op studiegebied, maar zeker niet uitsluitend. Er is ook ruimte voor spel en plezier. Je kan immers maar studeren en motiveren, als je elkaar een beetje kent en vertrouwt! Een buddy wordt zo een supporter én een coach … want iedereen heeft zo nu en dan een schouderklopje nodig. Wat doet een buddy?

Als buddy ondersteun je de jongeren bij het maken van hun huiswerk en het studeren van hun lessen. Een buddy is geen (vak)leerkracht, maar vooral een coach en een vertrouwensfiguur.

Je hebt de mogelijkheid buddy te zijn van leerlingen uit het basis- en/of secundair onderwijs. Kinderen uit het basisonderwijs ondersteun je bij het maken van huiswerk, leer je rekenen, lezen en schrijven, help je te oefenen met hardop te lezen …. Je kan als individuele begeleider het kind benaderen op zijn/haar eigen tempo, het kind meer vertrouwen geven en werken aan zelfvertrouwen, noodzakelijk voor een geslaagde schoolcarrière.

Leerlingen uit het secundair onderwijs coach je bij het maken van huiswerk en het leren studeren. Je leert ze een planning op te stellen, tijd inschatten, organiseren, anticiperen en concentreren. Leerlingen die twijfelen aan zichzelf, die te kampen krijgen met faalangst komen zeker en vast bij jouw terecht voor een bemoedigend gesprek en het nodige duwtje in de rug.

  Verwachtingen t.o.v. een buddy?
 • voeling hebben met de leefwereld van de kinderen/jongeren
 • een regelmatig engagement voor één jaar aangaan met één of twee kinderen/jongeren (vertrouwensband met het kind/de jongere kunnen opbouwen)
 • een goede communicatie verzorgen met de professionele hulpverleners
 • over een goede Nederlandse taal beschikken
 • een vrijwilligerscontract ondertekenen (discrete omgang, verzekering …)
 • beschikken over een bewijs van goed gedrag en zeden

Waar en wanneer?
Als buddy ben je minstens éénmaal om de twee weken aanwezig op ons internaat (Guldendallaan 90 – 1150 Sint-Pieters-Woluwe). Dit elke maandag, dinsdag en donderdag van 15u30 tot 21h30 en op woensdag van 12u tot 21u30.

  Waarom buddy worden?
 • Je helpt leerlingen met nood aan extra ondersteuning vooruit. Dat vergroot hun onderwijskansen, want ze zijn meer gemotiveerd, ze hebben meer zelfvertrouwen en hun resultaten gaan erop voor- uit.
 • Je draagt je steentje bij in het creëren van gelijke onderwijskansen.
 • Je haalt voldoening uit je engagement.
 • Het is een unieke (leer)ervaring.
 • Je komt in aanraking met andere culturen en maat- schappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
 • Je bouwt kennis op en verwerft inzicht over de relatie kansarmoede-school-loopbaan.
 • Je krijgt begeleiding en ondersteuning van de professionele medewerkers.
 • Je ontmoet andere buddy’s.
 • Je maakt kennis met de internaatwerking.
 • Je ervaart de dankbaarheid van ouders, jongeren en professionele begeleiders. Zij verwelkomen de extra ondersteuning van de buddy’s met open armen. Elk jaar organiseren zij voor de buddy’s een verrassingsuitstap.
 • Het is een toegevoegde waarde op je cv (getuigschrift).

Interesse?
De kinderen en jongeren zullen erg blij zijn met uw engagement.
Aarzel niet en contacteer ons via stijn.vaneyken@donbosco.be

Van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen!