De vrijwilliger- of buddywerking


Een vrijwilliger ondersteunt het Don Bosco Internaat voor kansarme en kwetsbare jongeren. Hij of zij zet zich in om het project mogelijk te maken door te helpen met de administratie, schilderwerken, vervoer, ICT …
Een buddy ondersteunt rechtstreeks de kansarme en kwetsbare jongeren op het internaat. Heel wat (jong)volwassenen geven zich op als buddy voor onze jongerenWat is een buddy?
Een buddy is een persoon die de jongere bijstaat met raad en daad. Hij of zij doet dit in de eerste plaats op studiegebied, maar zeker niet uitsluitend. Er is ook ruimte voor spel en plezier. Je kan immers maar studeren en motiveren, als je elkaar een beetje kent en vertrouwt! Een buddy wordt zo een supporter én een coach … want iedereen heeft zo nu en dan een schouderklopje, een luisterend oor nodig.

Wat doet een buddy?
Als buddy ondersteun je de jongeren bij het maken van hun huiswerk en het studeren van hun lessen. Een buddy is geen (vak)leerkracht, maar vooral een coach en een vertrouwensfiguur. Een buddy is dus niet louter en alleen een studiebuddy. Er is zeker ruimte voor spel en plezier, samen leuke dingen doen … kortom elkaar beter leren kennen!Je hebt de mogelijkheid buddy te zijn van leerlingen uit het basis- en/of secundair onderwijs. Kinderen uit het basisonderwijs ondersteun je bij het maken van huiswerk, leer je rekenen, lezen en schrijven, help je te oefenen met hardop te lezen …. Je kan als vertrouwensfiguur het kind benaderen op zijn/haar eigen tempo, het kind meer vertrouwen geven en werken aan zelfvertrouwen, noodzakelijk voor een geslaagde schoolcarrière.

Leerlingen uit het secundair onderwijs coach je bij het maken van huiswerk en het leren studeren. Je leert ze een planning op te stellen, tijd inschatten, organiseren, anticiperen en concentreren. Leerlingen die twijfelen aan zichzelf, die te kampen krijgen met faalangst komen zeker en vast bij jouw terecht voor een bemoedigend gesprek en het nodige duwtje in de rug.

  Verwachtingen t.o.v. een buddy?
 • voeling hebben met de leefwereld van de kinderen/jongeren
 • een regelmatig engagement voor één jaar aangaan met één of twee kinderen/jongeren (vertrouwensband met het kind/de jongere kunnen opbouwen)
 • een goede communicatie verzorgen met de professionele hulpverleners
 • over een goede Nederlandse taal beschikken
 • een vrijwilligerscontract ondertekenen (discrete omgang, verzekering …)
 • beschikken over een bewijs van goed gedrag en zeden

Waar en wanneer?
Als buddy ben je minstens éénmaal om de twee weken aanwezig op ons internaat (Guldendallaan 90 – 1150 Sint-Pieters-Woluwe). Dit kan op maandag, dinsdag en donderdag van 15u30 tot 21u30 en op woensdag van 12u tot 21u30.

  Waarom buddy worden?
 • Je helpt leerlingen met nood aan extra ondersteuning vooruit. Ook zij ervaren deze vooruitgang. Dat vergroot hun motivatie en zelfvertrouwen en zo ook hun resultaten en slaagkansen op lange termijn. Je maakt mee het verschil voor deze leerling!
 • Je haalt voldoening uit je engagement. Je ervaart mee het resultaat.
 • Je ervaart de dankbaarheid van ouders, jongeren en professionele begeleiders. Zij verwelkomen de extra ondersteuning van de buddy’s met open armen.
 • Je draagt je steentje bij in het creëren van gelijke onderwijskansen.
 • Je komt in aanraking met andere culturen en maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
 • Je bouwt kennis op en verwerft inzicht over de relatie kansarmoede-schoolloopbaan.
 • Je krijgt begeleiding en ondersteuning van de professionele medewerkers.
 • Je ontmoet andere buddy’s.
 • Het is een unieke (leer)ervaring voor jongvolwassenen die een job ambiëren in de onderwijs – of welzijnssector. Het is een toegevoegde waarde op je cv (getuigschrift).

Interesse?
De kinderen en jongeren zullen erg blij zijn met uw engagement.
Aarzel niet en contacteer ons via kajdonbosco@gmail.com

Van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen!